Цікаві факти

Самі дивовижні факти про незграбних панд

01.12.2017

Цікавий факт про найдовший язик серед собак

20.11.2017

Цікаві факти про мистецтво стрижки верблюдів

09.11.2017

Каракал – це представник сімейства котячих, якого тривалий час відносили до рисям. Але в результаті досліджень було з’ясовано, що ця тварина має бути виділено в окремий рід.

Опис

Каракал мешкає на Аравійському півострові, у пустелях Африки, Середньої та Малої Азії. Ця красива кішка вогненно-рудого кольору зовні нагадує мініатюрну рись. Вуха тварини заслуговують до себе особливої уваги. Вони прикрашені чорними китичками, довжина яких становить 5 див.

Природа подбала про те, щоб каракал легко маневрував по піску, тому на подушечках лап тварини є дуже жорстка шерсть. Задні лапи кішки м’язисті і масивні, з-за чого вона може високо стрибати і швидко бігати.

Забарвлення степової рисі безпосередньо залежить від місця проживання. Наприклад, африканські представники роду покриті «шубкою» мідного кольору. Їх родичі, що проживають на території Ізраїлю, мають більш блідий хутро. Рідше в природі зустрічаються чорні каракалы.

Звички

Незважаючи на симпатичну зовнішність, це тварина вважається небезпечним хижаком і відмінним мисливцем. Чудова кішка може легко впоратися з жертвою, вага якої в 2 рази перевищує її власний. Гострі ікла дозволяють каракалу моментально пробивати горло спійманому тварини (лисиці, дикобразові, коню, страусові, рептилії). Кішка своїми гострими зубами швидко обробляє м’ясо жертви. Часто степова рись здійснює набіги на домашні господарства і краде кіз, овець, птахів.

Каракал проявляє активність у нічний час. Темрява – не перешкода для успішного полювання, адже це тварина володіє гострим слухом.

Ця кішка воліє одиночний спосіб життя і нікому не дозволено зазіхати на свою територію. Тварини спаровуються круглий рік. За одну вагітність кішка народжує до 6 плямистих дитинчат. До року кошенята ростуть з матір’ю, потім йдуть з лігва і живуть самостійно.