Цікаві факти

Самі дивовижні факти про незграбних панд

01.12.2017

Цікавий факт про найдовший язик серед собак

20.11.2017

Цікаві факти про мистецтво стрижки верблюдів

09.11.2017

Південні кити – це ссавці, які приблизно в 25 разів більше і в 60 тисяч разів важче звичайної домініканської чайки. Навіть новонароджене дитинча південного кита в кілька разів більше дорослої чайки. Але яким же чином птахи вбивають цих гігантів?

Вселяють розміри тварин абсолютно не заважають чайкам полювати на них. І хоча такі атаки тривають вже багато років, з кожним роком ситуація погіршується. Останнім часом поряд з півостровом Вальдес (Аргентина) південні кити почали вимирати в масовому порядку. І вчені підозрюють, що виною цьому – чайки. У 2013 році кількість загиблих ссавців цього виду складало 116 осіб – це на 100% більше померлих у 2011 році. Крім того, всього з 2003 року померло 605 китів, 88 % з яких були дитинчата.

Як чайки полюють на живих китів?

Стратегія птахів побудована за принципом китайської кари – линчи – «смерть тисячі порізів». Хоча, насправді від кількості ран не залежить смерть тварин. Чайки здійснюють свою «чорну» справу таким чином: вони просто пікірують, коли кити спливають подихати. При ударі птиці встромлюють свої дзьоби в шкіру ссавців, чим завдають рани глибиною приблизно в 10 сантиметрів. Кожен раз, коли кити спливають на поверхню, чайки атакують і навіть пірнають до ран тварини, щоб відкусити шматок жиру. Таким способом чайки можуть «створювати» рани на тілі кита довжиною до півтора метра!

«Чайки розривають спочатку шкіру китів, а потім клюють жир, — говорить один з гідів Вальдеса. — Вони клюють кілька разів при кожній атаці. Потім кит занурюється, і коли він повертається на поверхню, чайки його вже чекають».

Ці напади дитинчата переносять дуже важко. По-перше, у новонароджених немає губ і самки змушені випускати молоко у воду (а дитинчаті в добу потрібно не менше 25 літрів молока). Для того, щоб протягом не розносило «їжу» по всьому океану, самки звикли годувати своє потомство недалеко від берега на невеликій глибині. По-друге, м’яка шкіра маленьких ссавців дуже приваблює легкістю видобутку. Тому чайки нападають на самок і їх потомство в 25 разів частіше, ніж на дорослих самців.

«Нападу є дуже болючими і викликають великі, глибокі ушкодження, зокрема, на спинах молодих 2-6-тижневих китів», — розповіли дослідники Вікі Також і Маріано Сирони журналісту видання Mother Nature Network. — Кити здригаються від ударів і намагаються втекти від атакуючих чайок. Але птахи можуть переслідувати одне зранене тварину протягом кількох годин. В результаті таких нападів самки і їх потомство змушені витрачати багато часу на пошуки безпечних місць і «пагонів» від чайок, що відповідно негативно позначається на них обох. Самка не має можливості нормально харчуватися, а новонароджений не отримує необхідної кількості молока; постійний рух змушує втрачати енергію і спалювати жирові запаси, які належним чином не поповнюються».

Вперше атаки чайок на південних китів були описані в 1970-х роках. Тоді припускали, що від птахів страждає близько 1% китів. Це цифра зросла до 38 % у 1990 році, 68 % до 2000 року і 77 % до 2008 року. Причиною такого стрибка вважається швидко розмножуються чайки, яких стає все більше і більше. Таке припущення звучить як «помилка» природного відбору, але експерти стверджують, що в цьому є і провина людей. Колонії чайок процвітають з-за того, що окремі рибальські судна і навіть великі промислові компанії, що займаються виробництвом рибної продукції, які не дбають про відходи. Вони испортившуюся і гнилу рибу вивозять на звалище, а не ховають під землею, як це повинно бути. На таких рибних звалищах їжі для птахів предостатньо, тому популяція чайок в цьому регіоні за останні 50 років збільшилася в кілька десятків разів. Але за цей же період часу кількість південних китів зменшилася в кілька разів.

Таким чином, шанси на виживання цього виду ссавців зменшуються з кожним роком. Але кити істоти розумні: самці придумали особливу «арочну» позу, яка забезпечує захист їх спин водою в той час, коли вони знаходяться на поверхні. З незрозумілих причин самки цю тактику не використовують, а їх дитинчата нею, швидше за все, ще не володіють. Пари самка-дитинча повертаються до нормального поведінки приблизно через 30-60 хвилин після атак чайок, але нападів у день буває від одного-двох до кількох десятків. Вчені підрахували, що приблизно 24 % світлового дня ссавці витрачають на «втечу» від нападів птахів.

Природно, вчені не можуть остаточно зв’язати атаки чайок і загибель південного кита, хоча безліч проведених тестів показали, що у мертвих поранених китів були токсини і різні бактеріальні зараження ран. Сьогодні південні кити перебувають під загрозою зникнення – їх залишилося близько 7 тисяч. Вважається, що за час китобійного промислу було вбито близько 50 тисяч цих тварин. Ще близько 10 тисяч стали жертвами гвинтів суден, мереж та інших рибальських снастей, в яких вони заплутувалися.

Зменшення популяції цих ссавців являє економічні, а також екологічні ризики: південні кити є головною визначною пам’яткою півострова Вальдес. Кількість туристів, охочих поспостерігати за китами, зросла на 548 % в період з 1991 до 2007 року. В середньому 200 тисяч людей приїжджають на Вальдес помилуватися цими тваринами, а це приносить скарбниці Аргентини близько 40 мільйонів доларів у рік.

«Кількість особин південного кита сьогодні становить малу частину того, що було колись. На даному етапі у нас є підстави для занепокоєння з приводу збереження цього виду, — каже Вікі Раунтрі. — Наші тривалі дослідження показують, що популяція китів біля півострова Вальдес мала тенденцію до зростання (приблизно на 7 % щороку) до недавнього часу. Але через підвищення смертності серед дитинчат, цей показник суттєво знизився. Крім того, це дає підстави припустити, що через 100 років такий вид може зникнути зовсім – всього 4% дитинчат вижило в 2013 році».

Досі залишається відкритим питання, вбивають чи чайки китів. Але вчені помітили, що гігантські ссавці змінюють своє природне поведінку, щоб уникнути атак птахів.